• Gratis gepersonaliseerd wenskaartje
  • Binnen 1 á 2 werkdagen bezorgd (NL)
  • GRATIS verzending vanaf €38 (NL) €76 (BE)

    Suggesties

    Leonidas - 08 / Feb / 2024

    Het verschil tussen bonbons en pralines

    Het verschil tussen bonbons en pralines
    Nieuws

    We kennen de situatie; je zit op een feestje met een heerlijk kopje koffie of thee. De glazen schaal vol chocoladelekkernijen gaat rond. ‘Mmm, een bonbon,’ zegt de één. ‘Nee joh, dit is een praline!’ zegt iemand anders. En zo ontstaat er een gesprek –of discussie- over de naam van de chocolade. Wie heeft er nu gelijk? In deze blog geven we antwoord op de prangende vraag die het feestje in zijn greep houdt.

    Wat is een bonbon?

    Terwijl je op dat feestje geniet van de gezellige sfeer, bereid je je voor op het moment dat de schaal met chocolade weer voorbijkomt. Een bonbon is meer dan gewoon een chocolaatje; het is een klein meesterwerk, zorgvuldig gevuld met de meest verrassende smaken. Van de diepe, rijke tonen van likeur tot de zoetheid van karamel en de frisheid van fruit - elke bonbon vertelt zijn eigen verhaal. En de chocolade zelf? Die kan puur, melk, of zelfs wit zijn.

    Interessant is dat de term 'bonbon' een speciale twist krijgt in Frankrijk. Daar wordt het woord gebruikt voor allerlei soorten snoep, en betekent het letterlijk 'goedgoed' of 'lekkerlekker'. Voor een specifiek chocoladesnoepje zeggen de Fransen 'bonbon de chocolat'. Dus de volgende keer dat de schaal met chocoladelekkernijen je kant op komt, kun je niet alleen pronken met je kennis over bonbons, maar ook met een charmant stukje Franse taalvaardigheid.

    Hoe is de bonbon ontstaan?

    Terwijl je nog een bonbon pakt, overpeins je misschien het verhaal achter deze zoete verleiding. De bonbon heeft namelijk een geschiedenis die even rijk is als zijn smaak. Het avontuur begint in Meso-Amerika, zo'n 3900 jaar geleden. Maar kijk eens hoe de tijden zijn veranderd: recent onderzoek suggereert dat de eerste cacaoteelt zelfs 11.000 jaar oud kan zijn! Rond 3600 jaar geleden begonnen mensen pas echt serieus cacao te verbouwen. Denk aan de Azteken en Maya's, die cacao zo kostbaar vonden dat ze het gebruikten als munteenheid.

    Deze cacaoverhalen kwamen Europa binnen in 1528, met dank aan Hernán Cortés. Fast forward naar tweehonderd jaar later, en chocoladefabrieken in Engeland, Frankrijk en Duitsland begonnen met de productie van chocoladerepen. Maar het duurde nog tweehonderd jaar voordat de bonbon, zoals wij die kennen, het licht zag. Van een eeuwenlange reis gesproken… Elke hap van een bonbon tijdens een feestje is dus eigenlijk een stukje geschiedenis. Later in deze blog vertellen we je meer over deze evolutie.


    Wat is een praline?

    Nu vraag je je misschien af wat het verschil is tussen een praline en die bonbon die je net had. Een praline is een speciaal soort bonbon. Het hart van de praline is gevuld met zoetigheid, zorgvuldig omhuld door chocolade. En over de vulling gesproken, daar zijn de mogelijkheden eindeloos. Van een pralinévulling rijk aan noten tot een romige ganache. En laten we noga, marsepein of gedroogd fruit niet vergeten.

    Een leuk weetje voor bij de koffie: in België noemen ze bonbons meestal pralines. Maar in Frankrijk krijgt 'praline' weer een heel andere betekenis. Daar verwijst het naar een snoepje van hazelnoot en karamel, en verrassend genoeg, zónder chocolade.

    Wat is praliné?

    Lees je nu hetzelfde als hierboven? Nee, zeker niet. Het subtiele (maar belangrijke) verschil is dat praliné een pasta is die vaak wordt gebruikt als vulling voor pralines en bonbons. Pralinépasta bestaat uit gemalen noten, gekookte suiker en cacao(boter). Soms zit er ook een vleugje vanille bij.
    Je kan van bijna iedere noot wel pralinépasta maken. Vaak worden amandelen of hazelnoten gebruikt. Ze geven een zachte smaak en zal je het meest tegenkomen als pralinévulling.

    Zo herken je een praline

    Pralines, net als bonbons, komen voor in een verscheidenheid aan vormen en maten. Maar er zijn twee kenmerken die ze altijd hebben: een heerlijk zoete kern en een omhulsel van chocolade, of het nu wit, melk of puur is. Het uiterlijk verklapt niet welke zoetigheden er binnenin verborgen zijn. Dit maakt elke doos bonbons een verrassing.
    Ben je iemand die liever niet aan het lot overlaat welke vulling je treft? Via onze website kun je jouw bonbons selecteren en precies aangeven welke vullingen jouw voorkeur hebben. Zo is elke hap precies zoals jij die wilt.

    Waar komt de praline vandaan?

    Dit verhaal neemt ons mee terug naar een tijd waarin chocolade nog geen rol speelde. In de 17e eeuw kwam Lassagne, kok van graaf César de Choiseul van Plessis-Praslin, met een briljante vondst: amandelen gekookt in suiker tot ze een heerlijk krokant, gekaramelliseerd laagje kregen. De Choiseul, die minister was onder Lodewijk XIII en XIV, ontdekte dat deze lekkernijen wonderen deden bij het beïnvloeden van gesprekken met de adel.

    Spoel door naar honderden jaren later, en daar is Jean Neuhaus Jr. In 1912 creëerde hij een chocoladebonbon met vulling, die hij 'praline' noemde. Dit was de geboorte van de moderne praline, zoals we die nu kennen.

    En hoe zit het met onze eigen bonbons? Die hebben ook een boeiende geschiedenis, die meer dan een eeuw teruggaat. Nieuwsgierig naar het verhaal achter de bonbons van Leonidas? Duik in onze blog over de geschiedenis van Leonidas Kestekides voor het volledige verhaal.

    Zelf bonbons maken doe je zo

    Zin om zelf bonbons te maken? Nu je alles weet over bonbons, pralines en praliné, ben je misschien al aan het watertanden en klaar om zelf aan de slag te gaan. En het goede nieuws is: zelf bonbons maken is helemaal niet zo moeilijk. Er zijn twee basismanieren om je eigen bonbons te creëren.

    De eerste methode is perfect voor harde vullingen, zoals nootjes of (praliné)pasta. Je omhult de vulling simpelweg met chocolade. Voor een stap-voor-stap handleiding, check onze blog waarin we je door het hele proces leiden, inclusief een lekker recept en handige tips.

    Voor de tweede methode, ideaal voor vloeibare vullingen zoals likeur of limonade, begin je met een mal. Giet hier een eerste laag chocolade in, maar niet te vol, zodat er ruimte overblijft voor de vulling. Zodra deze laag hard is, voeg je de vulling toe en vul je de mal verder aan met chocolade. Laat het hard worden en voilà, je hebt een heerlijke bonbon met een vloeibare kern. Probeer het uit en verras jezelf (en misschien wel je gasten op het volgende feestje) met jouw chocoladekunsten!

    Probeer zelf de bonbons en pralines van Leonidas

    Om zelf bonbons te maken, heb je tijd en geduld nodig. Het maken van chocolade is leuk, maar je hebt vaak meerdere pogingen nodig om een mooie bonbon te krijgen. Wil je op korte(re) termijn een bonbon? Of wil je prachtige kunstwerkjes om cadeau te doen? Bestel dan jouw bonbons en pralines bij Leonidas. Wij bieden chocolade met of zonder praliné, marsepein of likeur. Geef jouw voorkeuren aan bij het bestellen en krijg precies de bonbons waar jouw hart naar verlangt.

    Recente artikelen

    Het laatste nieuws op ons blog

    • Bonbons bewaren als een chocolatier
      12 / Apr / 2024

      Leonidas - 08 / Feb / 2024

      Bonbons bewaren als een chocolatier

    • Het verschil tussen bonbons en pralines
      08 / Feb / 2024

      Leonidas - 08 / Feb / 2024

      Het verschil tussen bonbons en pralines

    • Wat maakt pure chocolade gezond?
      07 / Dec / 2023

      Leonidas - 08 / Feb / 2024

      Wat maakt pure chocolade gezond?

    • Een Origineel Chocolade Relatiegeschenk
      07 / Sep / 2023

      Leonidas - 08 / Feb / 2024

      Een Origineel Chocolade Relatiegeschenk

    • Brievenbus Chocolade Cadeaus
      21 / Jul / 2023

      Leonidas - 08 / Feb / 2024

      Brievenbus Chocolade Cadeaus

    • Hoe maak je zelf bonbons zoals Leonidas
      20 / Jul / 2023

      Leonidas - 08 / Feb / 2024

      Hoe maak je zelf bonbons zoals Leonidas

    • Nieuw hoofdstuk voor Leonidas
      16 / Oct / 2022

      Leonidas - 08 / Feb / 2024

      Nieuw hoofdstuk voor Leonidas

    • Zomerse smaken bij Leonidas Bonbons
      23 / May / 2022

      Leonidas - 08 / Feb / 2024

      Zomerse smaken bij Leonidas Bonbons

    • Leonidas Bonbons: een werelds product
      15 / Feb / 2022

      Leonidas - 08 / Feb / 2024

      Leonidas Bonbons: een werelds product

    • Bonbon
      19 / Apr / 2021

      Leonidas - 08 / Feb / 2024

      Bonbon

    Inloggen

    Wachtwoord vergeten?

    • Al je orders en retouren op één plek
    • Het bestelproces gaat nog sneller
    • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen