• Gratis gepersonaliseerd wenskaartje
  • Binnen 1 á 2 werkdagen bezorgd (NL)
  • GRATIS verzending vanaf €38 (NL) €76 (BE)

    Suggesties

    Leonidas - 20 / Jul / 2023

    Hoe maak je zelf bonbons zoals Leonidas

    Heb je altijd al zelf bonbons willen maken? Maar weet je niet waar je moet beginnen? Dan brengen we daar vandaag verandering in. In deze blog nemen we je mee in de wereld van 1001 smaken, explosies van aroma’s en prachtig gedecoreerde chocolade. We delen stap voor stap hoe ook jij de meesterlijke bonbons van Leonidas kan maken.

    Hoe maak je zelf bonbons zoals Leonidas
    Nieuws

    Leer stap voor stap zelf bonbons maken:

    Heb je altijd al zelf bonbons willen maken? Maar weet je niet waar je moet beginnen? Dan brengen we daar vandaag verandering in. In deze blog nemen we je mee in de wereld van 1001 smaken, explosies van aroma’s en prachtig gedecoreerde chocolade. We delen stap voor stap hoe ook jij de meesterlijke bonbons van Leonidas kan maken.

    Hoe worden bonbons gemaakt bij Leonidas?

    Leonidas, een naam die al meer dan 100 jaar magische chocolademomenten creëert. In 1913 opende Leonidas Kestekides zijn eerste tearoom in Gent. Vandaag de dag vind je onze verleidelijke bonbons op meer dan 1300 verkooppunten, verspreid over 40 landen.
    Bij Leonidas geloven we al meer dan een eeuw in de kracht van kwaliteit. Het begint allemaal bij de keuze voor de allerbeste ingrediënten, maar het gaat verder dan dat. Duurzaamheid staat bij ons hoog in het vaandel. Dat is waarom we trots zijn op onze duurzaam geproduceerde cacaoboter. Wanneer je onze bonbons proeft, proef je niet alleen geluk, maar draag je ook bij aan de geluksmomenten van onze cacaoboeren. Daarnaast laten we palmolie volledig links liggen, zodat onze cacaoboter puur en ongerept blijft, voor de échte bonbon-ervaring.

    Wil je ons geheim weten voor de lekkerste bonbons? We maken ze met liefde! (En natuurlijk met zorgvuldig geselecteerde kwaliteitsingrediënten.) Goede bonbons bevatten de lekkerste chocolade en je favoriete praliné voor de vulling. Zo ben je verzekerd van een smaaksensatie die al je zintuigen streelt.

    Hoe kan je zelf bonbons maken?

    We onthullen het bonbon recept van onze klassieker: de pralinébonbon. Je kan zelf de pralinévulling maken of één van onze smeerpasta's als vulling gebruiken. Verderop in deze blog vind je het recept om zelf praliné te maken. Maar eerst: de bonbons! Voor dit recept heb je nodig:

    1. Een bonbonvorm
    2. Een spuitzak (optioneel)
    3. 500 gram chocolade
    4. Praliné 

    Stap 1: Smelt de chocolade

    De eerste stap om zelf bonbons te maken, is het smelten van de chocolade. Dit kan je au bain-marie doen. Zet een pannetje met water op het fornuis. Hak de chocolade in stukjes en doe ze in een hittebestendige kom. Zet de kom over de pan. Roer zachtjes tot de chocolade gesmolten is.

    Je kan de chocolade ook smelten in de magnetron. Hak dan de chocolade in stukjes en doe ze in een hittebestendige (plastic of glazen) kom. Roer iedere 10 tot 20 seconden de chocolade door elkaar tot alles is gesmolten.

    Stap 1a: Temper de chocolade

    Wil je chocolatierwaardige bonbons? Dan kan je de chocolade temperen. Zo gaat de bonbon mooi glanzen en is de buitenkant nét iets knapperiger. Door te temperen koelt de chocolade al iets af voordat je het in de vorm giet. Zo stolt de chocolade mooier én sneller. Had je de bonbons liever gisteren al gehad? Dan kan je deze stap gerust overslaan.

    Chocolade ‘au bain-marie’ temper je het beste op een marmeren plaat of stenen aanrechtblad. Als de chocolade helemaal gesmolten is, giet je tweederde op de stenen plaat. Strijk de chocolade met een paletmes dun uit over de plaat. Schraap vervolgens alle chocolade weer bij elkaar. Herhaal deze handeling totdat de chocola wat is afgekoeld en je er een klein bergje van kan maken. Dan kan de chocolade weer terug in je mengkom en is het klaar voor gebruik

    Chocolade kan je ook in de magnetron temperen. Roer de chocolade iedere 20 seconden door, totdat het begint te smelten. Roer dan de chocolade iedere 10 seconden totdat het bijna helemaal is gesmolten. Zijn er nog een aantal stukjes niet helemaal gesmolten? Dit is het moment om hem uit de magnetron te halen. Roer de chocolade totdat alles gesmolten is. Nu kan je met de chocolade aan de slag!

    Stap 2: Vul de bonbonvorm

    Nu begint het leukste deel: de bonbons maken! Vul de bonbonvormpjes met de gesmolten chocolade. Sla de vorm een paar keer op het werkblad. Zo komen de luchtbellen naar boven en is je buitenkant straks mooi egaal. Vervolgens hou je de vorm ondersteboven over de kom. Is je vorm groter dan de kom? Laat hem dan uitdruipen boven een vel bakpapier. Hoe langer je hem laat uitdruipen, hoe dunner de buitenkant van de bonbon wordt.
    Als je bonbon de gewenste dikte is, kan je de bovenkant van de vorm afschrapen met een paletmes. De vorm mag nu in de koelkast tot de chocolade hard is geworden.

    Stap 3: Doe de pralinévulling in de bonbonvorm

    Als de chocolade helemaal hard is, mag de vulling erin. Met een spuitzak heb je de meeste controle over de vulling. Vul de bonbons niet helemaal tot het randje, maar zorg dat er nog wat ruimte overblijft om de bonbon te sluiten. De bonbonvorm mag nu weer terug in de koelkast.

    Stap 4: Giet de overgebleven chocolade over de bonbonvorm

    Is de vulling goed gestold? Dan kunnen de bonbons gesloten worden. Haal de bonbonvorm uit de koelkast en pak het laatste beetje (gesmolten!) chocolade erbij. Giet de chocolade over de vorm en strijk het af met een paletmes. Hoe netter je de bonbon afstrijkt, hoe mooier de randjes straks worden. Nu mag de bonbonvorm voor de laatste keer de koelkast in.

    Stap 5: Haal de bonbons uit de vorm

    Yes! Het is nu tijd om je creaties te bekijken. Keer de vorm om en tik hem voorzichtig tegen het werkblad. De bonbons zouden nu netjes uit de vorm moeten komen. Wil je het échte patisseriegevoel? Pak dan de bonbons niet met je blote handen, maar met handschoenen op. Zo krijg je geen vingerafdrukken op de bonbons.

    Stap 6: Bewaar de bonbons... Of niet!

    Jouw zelfgemaakte bonbons zijn nu klaar om opgegeten te worden! Heb je nog bonbons over? Bewaar ze dan niet in de koelkast. De luchtvochtigheid is te hoog om chocolade te bewaren. Bewaar je bonbons koel en donker, bijvoorbeeld in een keukenkastje. Zo blijven ze het langste lekker... als ze het al zo lang overleven.

    Welke soorten vulling gebruikt Leonidas?

    Praliné is een klassieker als het gaat om bonbonvulling. Maar bij Leonidas houden we ook van variatie. In de winter gebruiken we bijvoorbeeld kaneel of steranijs in onze bonbons. Tijdens de zomermaanden gaan we voor fris en fruitig. Denk aan aardbei, framboos en citrusvruchten. Van een sinaasappelvulling krijgen wij altijd een zonnig vakantiegevoel!

    Er zijn oneindig veel soorten bonbonvullingen. De ene vulling gaat beter met pure chocolade, terwijl de andere juist lekker is met witte chocolade. Het is een ware kunst om de lekkerste combinaties uit te vinden. Wil je ontdekken wat jouw favoriete smaak is? Dan kan je natuurlijk inspiratie opdoen bij Leonidas. Stel bijvoorbeeld je eigen doosje samen. Laat je je liever verrassen? Dan is onze verrassingstas misschien iets voor jou.

    Welke soorten vulling kan je zelf voor je bonbons gebruiken?

    De wereld van bonbonvullingen is een culinair avontuur, zonder grenzen. De meest beroemde vulling is praliné. Durf jij de uitdaging aan om praliné zelf te maken? Pak je kookgerei en laat je innerlijke chocolatier ontwaken. Dit is ons recept voor jouw meesterwerk:

    1. 200 gram hazelnoten
    2. 200 gram suiker
    3. 50 ml water

    Liever geen hazelnoten? Je kan deze praliné ook met andere noten maken. 

    Stap 1: Rooster de hazelnoten

    De lekkerste smaak komt van geroosterde (hazel)noten. Verwarm de oven voor op 175°C en spreid de hazelnoten uit op een bakplaat met bakpapier. Rooster de noten in 8 tot 10 minuten goudbruin. 

    Stap 2: Maak de karamel

    De karamel maak je door de suiker en het water in een steelpannetje te doen. Breng dit aan de kook tot ongeveer 110°C. Roer niet in de pan en laat de suiker karamelliseren. Als het goudbruin is, kan je de geroosterde hazelnoten toevoegen. Mix het door elkaar. Leg de notenkaramel vervolgens op een bakplaat met bakpapier. Pas op dat je het niet aanraakt! De suiker is erg heet. Laat dit vervolgens afkoelen.

    Stap 3: Maak de pralinépasta

    De laatste stap is het maken van de pasta. Dit doe je door de karamel met hazelnoten in stukken te breken en in een keukenmachine te doen. Mix de stukken in de keukenmachine. Wanneer de olie uit de hazelnoten vrijkomt, wordt het een mooie pasta. Dit kan even duren, dus wees vooral geduldig. Maal de pasta tot hij mooi soepel is. Nu is je pralinépasta klaar! 

    Bonbons laten maken door Leonidas

    Bonbons maken vergt wat tijd en oefening. Soms ziet je keuken eruit alsof er een (chocolade)bom is ontploft. En ook het maken van de praliné is een secuur werkje. Vers gemaakte bonbons zijn een hele klus. Wil je niet langer wachten en nu direct mooie en lekkere bonbons in huis? Neem dan een kijkje in onze webwinkel. Hier vind je niet alleen de lekkerste bonbons, maar ook andere zoete creaties. 

    [Ik wil heerlijke bonbons!]

    Recente artikelen

    Het laatste nieuws op ons blog

    • Bonbons bewaren als een chocolatier
      12 / Apr / 2024

      Leonidas - 20 / Jul / 2023

      Bonbons bewaren als een chocolatier

    • Het verschil tussen bonbons en pralines
      08 / Feb / 2024

      Leonidas - 20 / Jul / 2023

      Het verschil tussen bonbons en pralines

    • Wat maakt pure chocolade gezond?
      07 / Dec / 2023

      Leonidas - 20 / Jul / 2023

      Wat maakt pure chocolade gezond?

    • Een Origineel Chocolade Relatiegeschenk
      07 / Sep / 2023

      Leonidas - 20 / Jul / 2023

      Een Origineel Chocolade Relatiegeschenk

    • Brievenbus Chocolade Cadeaus
      21 / Jul / 2023

      Leonidas - 20 / Jul / 2023

      Brievenbus Chocolade Cadeaus

    • Hoe maak je zelf bonbons zoals Leonidas
      20 / Jul / 2023

      Leonidas - 20 / Jul / 2023

      Hoe maak je zelf bonbons zoals Leonidas

    • Nieuw hoofdstuk voor Leonidas
      16 / Oct / 2022

      Leonidas - 20 / Jul / 2023

      Nieuw hoofdstuk voor Leonidas

    • Zomerse smaken bij Leonidas Bonbons
      23 / May / 2022

      Leonidas - 20 / Jul / 2023

      Zomerse smaken bij Leonidas Bonbons

    • Leonidas Bonbons: een werelds product
      15 / Feb / 2022

      Leonidas - 20 / Jul / 2023

      Leonidas Bonbons: een werelds product

    • Bonbon
      19 / Apr / 2021

      Leonidas - 20 / Jul / 2023

      Bonbon

    Inloggen

    Wachtwoord vergeten?

    • Al je orders en retouren op één plek
    • Het bestelproces gaat nog sneller
    • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen